Мнозинството в Общински съвет-Бургас одобри отчета за разходите за дейностите по

...
Мнозинството в Общински съвет-Бургас одобри отчета за разходите за дейностите по
Коментари Харесай

Защо се увеличават средствата за събиране и извозване на отпадъци в Бургас?

Мнозинството в Общински съвет-Бургас утвърди доклада за  разноските за дейностите по събиране , транспортиране, отнасяне и неутрализиране на боклуци в депа или други уреди и поддържане на чистотата на територии за публично прилагане през 2023 година, както и План-сметката за идната година

Докладната бележка бе импортирана от кмета Димитър Николов и бе разисквана в границите на близо час като първа в дневния ред на днешното съвещание на локалния парламент. Тя бе призната с 35 гласа „ за “ , 11 гласа „ срещу “ и 4 „ въздържал се “. 

Против доклада гласоподаваха съветниците от „ Средна европейска класа “, „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия , които показаха противоречие с причините по отношение на нарастването.

В доклада за идната година са планувани повече средства като действия събиране на боклуци, миене на булеварди и разчистване на сметища. За всички действия са заложени общо 33 783 000 лв., а нарастването по отношение на тази година е с 15.9% .

Разяснение по отношение на нарастванията даде шефът на дирекция „ Околна среда “ Павлин Михов

Той подсети, че България е в наказателна процедура поради повишените прахови частици, което постанова да се завиши миенето и метенето на улиците , като на част от тях дейностите се правят всекидневно. По думите му резултатите през последните години демонстрират, че резултатите са положителни и дните със повишения през годината стават все по-малко. 

Михов обърна и особено внимание на увеличените разноски за миенето с пароструйка на улиците, към което получи рецензии от съветници от „ Възраждане “ и „ Средна европейска класа “. По думите му това е единственият метод да бъдат почистени основните улици „ Александровска “ и „ Богориди “ , които са нечисти от птичи екстременти, дъвки и мазни петна от храните по комерсиалните обекти в центъра. Увеличението на средствата за тези действия по думите му, защото резултатите демонстрират, че успеваемостта на този способ е добра.

„ Нито улиците са станали по-дълги, нито по-широки, увеличена е честотата на осъществяване на дейностите “.

По думите му тази периодичност е съобразена с това какъв брой се замърсяват улиците . Той призна, че за жалост във вътрешнокварталните улици се влиза един път месечно и хората там имат цялостното право да се оплакват , само че в случай че тази периодичност се завиши, ще би трябвало да има още по-голямо нарастване. 

Увеличение на средствата постановат и нерегламентираните сметища в Бургас , което остава главен проблем за града. Това важи изключително за територията на селата Изворище, Брястовец и Миролюбово , където постоянно микробуси изхвърлят строителни боклуци. Всичко това постанова изключителни курсове на тежка техника от единия край до другия завършек на общината, което оскъпява услугата.

По време на дебатите бе разискван и казусът с ниската екологична просвета на бургазлии, които постоянно изхвърлят боклуци отвън контейнерите, а процентът на разделно събрания отпадък е извънредно невисок.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР